Miszmasz na talerzu
Miszmasz na talerzu
(C) EAST NEWS
Pomysły kulinarne z różnych strona świata na jednym talerzu - kuchnia fusion podbija polskie restauracje. Chętnie wybieramy też sushi, sashimi i peruwiańskie ceviche - surowe ryby w soku z cytrusów. Do łask powrócił szpinak! I jak to jesienią, nie brakuje amatorów grzybów
Jagnięcina nadziewana małżami? Kaczka w sosie ostrygowym z bazylią? Filety z soli smażone w japońskiej tempurze? To dania, które zaczynają królować w polskich restauracjach, a także coraz częściej w domowej kuchni.
Fusion to przenikaniem się wielu różnych wpływów. W zasadzie nie ma typowego dania dla tej kuchni, bo jest to bardziej filozofia podawania potraw, chodzi o kompozycję, łączenie składników - wyjaśnia Agnieszka Wisińska, menedżer klubu i restauracji Jezioro Łabędzie, znawczyni warszawskiej gastronomii.
Polacy zajadają się potrawami kuchni fusion. Jej specjalnością jest łączenie tradycji kuchni europejskiej z wszelkimi orientalizmami.
W międzykulturowym sosie
Modne jest połączenie kuchni włoskiej z chińską lub tajską. Na przykład ravioli robione według włoskiego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta