Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Miszmasz na talerzu

01 października 2004 | Mozaika | EJ MD
źródło: Nieznane

KUCHNIA

Miszmasz na talerzu

(C) EAST NEWS

Pomysły kulinarne z różnych strona świata na jednym talerzu - kuchnia fusion podbija polskie restauracje. Chętnie wybieramy też sushi, sashimi i peruwiańskie ceviche - surowe ryby w soku z cytrusów. Do łask powrócił szpinak! I jak to jesienią, nie brakuje amatorów grzybów

Jagnięcina nadziewana małżami? Kaczka w sosie ostrygowym z bazylią? Filety z soli smażone w japońskiej tempurze? To dania, które zaczynają królować w polskich restauracjach, a także coraz częściej w domowej kuchni.

Fusion to przenikaniem się wielu różnych wpływów. W zasadzie nie ma typowego dania dla tej kuchni, bo jest to bardziej filozofia podawania potraw, chodzi o kompozycję, łączenie składników - wyjaśnia Agnieszka Wisińska, menedżer klubu i restauracji Jezioro Łabędzie, znawczyni warszawskiej gastronomii.

Polacy zajadają się potrawami kuchni fusion. Jej specjalnością jest łączenie tradycji kuchni europejskiej z wszelkimi orientalizmami.

W międzykulturowym sosie

Modne jest połączenie kuchni włoskiej z chińską lub tajską. Na przykład ravioli robione według włoskiego...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3345

Spis treści
Zamów abonament