Haluszky i pirohy z bryndzy
03 lutego 2006 | Moje Podróże | NB
Wieczorem - małe czapowane Haluszky i pirohy z bryndzy Słowacką specjalnością są bryndzowe haluszky, czyli kluseczki ziemniaczane z bryndzą i ze skwarkami. Ich odmianą są richtarowe haluszky z cebulką, smażoną kiełbasą, polane śmietaną i posypane tartym wędzonym serem. Porcja kosztuje 90 koron, czyli 9 zł. W podobnej cenie można zjeść bryndzowe pirohy, czyli pierogi z bryndzą. (c) PAWEŁ WROŃSKI
Bardzo smaczny jest inny miejscowy specyfik - vyprażany syr, czyli panierowany, smażony...
Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta