Kulinarny przebój winobrania
Szef kuchni Jarosław Kałek przygotował na tegoroczne winobranie specjalne danie. Jako zakąskę proponuje filet z żałobnicy zawiniętej w marynowane liście winorośli z dodatkiem ziołowo-cytrynowego sosu i małej sałaty. Potem zupa ze świeżego mango z marynowanymi głębokowodnymi krewetkami. Jak podkreśla szef kuchni to zupa wyjątkowa: oprócz mango i krewetek znajdziemy w niej m.in. czosnek, masło, gałkę muszkatołową, szczypior, białe wino, sok z limonki. Wszystko razem robi wrażenie! Po zupie danie główne, czyli "Filet z piersi kaczej na jarzynce z pomidorów i cukinii w towarzystwie sosu z wina barollo, czerwonych winogron i knedli bułczanych".
Całość dopełnia deser carpaccio ze świeżego ananasa nadziewanego pianką z likierem piňa-colada, dodatkiem sorbetu z soczystych ciemnych winogron i orzeszków pinii.
mst Czytaj także- Polskie święto wina