Droższe posiłki to mniej turystów
Podniesienie VAT na gastronomię od przyszłego roku mogłoby spowodować spadek zatrudnienia w tym sektorze, a także liczby turystów – wynika z raportu firmy Deloitte, do którego dotarła "Rz"
Raport powstał na zlecenie Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, która zabiega o to, by stawka VAT na usługi gastronomiczne pozostała na poziomie 7 proc., choć zgodnie z traktatem akcesyjnym od 2008 r. powinna nastąpić podwyżka do 22 proc.
Niespodziewanie w minionym tygodniu z pomocą przyszła jej Komisja Europejska, która zaproponowała pozostawienie niższej stawki do końca 2010 r. Pomysł ten muszą jeszcze zaakceptować wszystkie kraje członkowskie UE.
Podniesienie podatku ugodziłoby w branżę turystyczną, która w ostatnich latach przeżywa...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta