Co przypieczone, to niezdrowe
Szkodliwy akrylamid. Kobiety jedzące czipsy lub frytki podwajają ryzyko zachorowania na raka. Winna jest występująca w tych produktach substancja chemiczna
Akrylamid jest substancją powstającą podczas pieczenia lub smażenia w wysokiej temperaturze niektórych potraw. To właśnie jemu zawdzięczamy kolor, przyjemny smak i zapach przysmażonych produktów. Ale naukowcy przekonują, że jedząc takie potrawy, narażamy zdrowie.
W przeprowadzonym przez naukowców holenderskich badaniu okazało się, że akrylamid znacznie podnosi ryzyko zachorowania na niektóre odmiany raka. U kobiet spożywających regularnie m.in. frytki, czipsy, przypiekane ziemniaki ryzyko nowotworów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta