Wigilia z krewetką
Choć nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia bez tradycyjnych dań‚ takich jak pierogi z kapustą czy barszcz‚ na polskich stołach pojawiają się też bardzo nietypowe potrawy
Czy karp przestanie być królem stołu? Do menu wigilijnego przypłynęły w ostatnich latach na powrót szlachetne ryby, które podawano na szlacheckich stołach przed wojną: szczupak‚ sandacz‚ jesiotr. Artur Grajber‚ szef kuchni w hotelu Sheraton, mówi: – Nasi goście chętnie zamawiają ryby oceaniczne. Krewetki i inne owoce morza też są podawane na świątecznym stole.
Orientalne i na wspak
Grajber prowadził szkołę gotowania dla czytelniczek „Twojego Stylu”. Zaproponował nietypowe podejście do świąt – menu pełne orientalnych smaków i odwróconych form. Kompot z suszu zamienił w galaretkę, a śledzia z pumperniklem w tort.
W menu Grajbera znalazł się karp w galaretce z suszonych i wędzonych owoców w czerwonym winie z pikantnym sosem goździkowym. Szef...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta