Zupa traktowana z respektem
Hanna Szymanderska‚ dziennikarka‚ autorka książek kulinarno-etnograficznych, o barszczu wigilijnym – tym postnym, przejrzystym, czerwonym, i o tym, jak uzyskać jego ładny kolor
RZ: Jakie miejsce zajmują buraki w polskiej kuchni?
Hanna Szymanderska: To chyba najpopularniejsza polska jarzyna. Buraki mają same zalety – są łatwo dostępne przez cały rok‚ tanie‚ smaczne i zdrowe. Barwę zawdzięczają antocyjanom‚ które poprawiają skład krwi‚ regulują pracę wątroby i woreczka żółciowego. Wzmacniają też nasz system odpornościowy, co zresztą potwierdzają najnowsze badania. Dawniej w każdym domu przez cały rok trzymano słoje z kwasem buraczanym.
Co w burakach jest najzdrowsze?
Sok‚...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta