Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zarazki w algach

03 lutego 1996 | Nauka i Technika | ZW

Zarazki w algach

Zarazki cholery mogą być przenoszone przez morskie algi i plankton, będące pokarmem ryb, które następnie zjadane są przez ludzi. Do takiego wniosku doszedł Paul Epstein z akademii medycznej Uniwersytetu Harvarda po zbadaniu epidemii cholery, które wybuchły wśród ludności u wybrzeży Ameryki Południowej właśnie w tym czasie, kiedy rozrastały się glony. W podobny sposób mogą być też roznoszone inne drobnoustroje chorobotwórcze. Amerykański badacz wykrył w plaktonie również bakterie Escherichia coli, zwykle występujące w fekaliach. Jego zdaniem, tak właśnie w 1991 r. doszło do wybuchu epidemii cholery w Pery. W krótkim okresie w różnych miejscach u wybrzeży kraju pojawiły się ogniska zachorowań. Zarazki prawdopodobnie rozprzestrzenił jakiś statek azjatycki, który w kilku portach pozbył się balastu zużytej, ale i zainfekowanej wody. Według uczonego, kolejne wybuchy epidemii będzie można przewidzieć za pomocą obserwacji satelitarnych kierunku rozrastania się alg.

Z. W.

Brak okładki

Wydanie: 664

Spis treści
Zamów abonament