Goldene jojne
„Złota zupa”, czyli goldene jojne, to jedna z nazw potraw najsilniej kojarzących się z żydowską kuchnią. Tymczasem jest to poczciwy rosół z kury, który zasadniczo nie różni się od rosołów spożywanych przez większość ludów Rzeczypospolitej.
Oczywiście te rosoły bywały dość rozmaite, gotowane na różnych mięsach – kurze, indycze, kacze, wołowe, na mieszanych mięsach (ale przecież nigdy na wieprzowinie). Oczywiście i tu, i tam najpopularniejsze były drobiowe, bo najtańsze. Tu i tam także zaliczały się do zup świątecznych, a szczególnie weselnych. Może gospodynie żydowskie częściej używały szafranu (jeśli go miały, bo to raczej droga przyprawa), ale to z racji owej „złotości” może też nieco hojniej szafowały czosnkiem.
Jeżeli dopatrywać się jakichś wyraźniejszych różnic, to...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta