Jeśli napiwki rozdziela pracodawca, doliczamy je do pensji
Jeżeli właściciel restauracji zbiera napiwki do wspólnej puli i dopiero potem dzieli na pracowników, to powinien doliczyć je do ich wynagrodzeń i pobrać zaliczkę na podatek. Inaczej będzie, gdy datki są wręczane bezpośrednio kelnerom
Podziękowanie za kulturalną i fachową obsługę to całkiem naturalne zachowanie. Jednak płacenie podatku od przekazywanych do ręki napiwków nie cieszy się popularnością. Co innego, jeśli zostanie po nich ślad w dokumentacji, np. gdy klient płaci kartą kredytową.
Przychód z pracy
Takimi napiwkami dysponuje właściciel restauracji i rozdziela je później na pracowników. Fiskus nie ma wątpliwości, że to ich przychód ze stosunku pracy. Rozlicza go pracodawca, który musi przypadającą na zatrudnionego kwotę (i wypłaconą) doliczyć do jego pensji, odprowadzić zaliczkę i wykazać w informacji PIT-11. Musi pamiętać o tych obowiązkach, gdyż to właśnie on odpowiada za prawidłowe rozliczenie podatku zatrudnionej osoby. Pracownik nie ponosi bowiem odpowiedzialności „z tytułu zaniżenia lub nieujawnienia przez płatnika podstawy opodatkowania” (art. 26a § 1 ordynacji podatkowej).
Jak czytamy w interpretacji Urzędu Skarbowego Łódź-Polesie z 25 lipca 2007 r. (US IB/415-27/07/WŁ): „W przypadku, gdy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta