Sery, czyli zrób to sam
„Od kilku już dziesiątek lat próbują u nas wyrabiania serów ze słodkiego mleka, jednak przemysł ten u nas jeszcze daleko w tyle pozostał (...) i gdyby nie ceny o wiele niższe, kto wie, czyby konsumpcja naszych serów była tak wielka, oprócz jednego litewskiego, który zdobył już dawno prawo obywatelstwa jako pierwszorzędny produkt. (...) Ser litewski wyrugował holenderski, a po części zmniejszył zamiłowanie do Ronikierowskiego, znanego pod nazwą śmietankowego” – pisała na początku XX wieku słynna Lucyna Ćwierczakiewicz, papieżyca polskiej kuchni.
Od tego czasu doprawdy niewiele się zmieniło. Dziś polskie serowarstwo nie jest w stanie dorównać produktom...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta