Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Sery, czyli zrób to sam

09 lipca 2009 | Polska Piłsudskiego | Piotr Bikont
Ser koryciński z Podlasia
źródło: stockfood
Ser koryciński z Podlasia

„Od kilku już dziesiątek lat próbują u nas wyrabiania serów ze słodkiego mleka, jednak przemysł ten u nas jeszcze daleko w tyle pozostał (...) i gdyby nie ceny o wiele niższe, kto wie, czyby konsumpcja naszych serów była tak wielka, oprócz jednego litewskiego, który zdobył już dawno prawo obywatelstwa jako pierwszorzędny produkt. (...) Ser litewski wyrugował holenderski, a po części zmniejszył zamiłowanie do Ronikierowskiego, znanego pod nazwą śmietankowego” – pisała na początku XX wieku słynna Lucyna Ćwierczakiewicz, papieżyca polskiej kuchni.

Od tego czasu doprawdy niewiele się zmieniło. Dziś polskie serowarstwo nie jest w stanie dorównać produktom...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8365

Spis treści
Zamów abonament