Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zatrudniony musi zaakceptować

03 września 2009 | Dobra firma | Elżbieta Puławska

Fundujemy pracownikom posiłki, które spożywają w stołówce znajdującej się w budynku naszego przedsiębiorstwa. Zwolnione z podatku są posiłki profilaktyczne przysługujące pracownikom pracującym w warunkach uciążliwych. Czy to oznacza, że żadne inne posiłki serwowane przez pracodawcę nie mogą podlegać zwolnieniu? Nie ewidencjonujemy wydawanych obiadów i nie są one w żaden sposób przypisane do pracownika. Nie jesteśmy więc w stanie określić, czy dany pracownik spożył posiłek i ile zjadł. Czy w takiej sytuacji też musimy naliczać przychód zatrudnionym?

Urzędy konsekwentnie twierdzą, że zwolnienie podatkowe przysługuje tylko wtedy, gdy obowiązek wydawania posiłków wynika z przepisów. Dotyczy to jedynie pracowników pracujących w warunkach szkodliwych. Tak wynika z ustawy o PIT.

Pojawia się jednak pytanie: czy i w którym momencie powstaje przychód u pracowników, jeśli posiłki są wydawane w sposób opisany w pytaniu? Czyli wtedy, gdy pracodawca nie prowadzi ewidencji spożywanych posiłków przez poszczególnych pracowników, a...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8412

Spis treści
Zamów abonament