Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Trudna droga do zawodu

19 września 2009 | Kraj | Renata Czeladko
Karol Okrasa, który prowadzi program kulinarny  „Kuchnia z Okrasą” w TVP,  do dziś  pamięta, jak na egzaminie musiał upiec kruche ciasto. Na zdjęciu  w restauracji warszawskiego hotelu Bristol  w 2005 r.
autor zdjęcia: Adam Jagielak
źródło: Fotorzepa
Karol Okrasa, który prowadzi program kulinarny „Kuchnia z Okrasą” w TVP, do dziś pamięta, jak na egzaminie musiał upiec kruche ciasto. Na zdjęciu w restauracji warszawskiego hotelu Bristol w 2005 r.

Niemal połowa uczniów techników i szkół policealnych oblała test z zawodu. Lepiej jest w zawodówkach

Karol Okrasa, znany kucharz, który ma swój program kulinarny w TVP, dokładnie pamięta końcowy egzamin zawodowy w warszawskim gastronomiku przy ul. Poznańskiej.

– W części praktycznej wylosowałem wykonanie ciasta kruchego i napoju na bazie wywaru z herbaty. Totalnie nietrafiony temat. Nie wiedziałem, jak go ugryźć – opowiada Okrasa. Egzamin zdawał jeszcze na starych zasadach i był oceniany przez własnych nauczycieli.

Od 2004 r. w zawodówkach (od 2006 w technikach i szkołach policealnych) przeprowadzany jest ogólnopolski – taki sam dla wszystkich – egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8426

Spis treści
Zamów abonament