Trudna droga do zawodu
Niemal połowa uczniów techników i szkół policealnych oblała test z zawodu. Lepiej jest w zawodówkach
Karol Okrasa, znany kucharz, który ma swój program kulinarny w TVP, dokładnie pamięta końcowy egzamin zawodowy w warszawskim gastronomiku przy ul. Poznańskiej.
– W części praktycznej wylosowałem wykonanie ciasta kruchego i napoju na bazie wywaru z herbaty. Totalnie nietrafiony temat. Nie wiedziałem, jak go ugryźć – opowiada Okrasa. Egzamin zdawał jeszcze na starych zasadach i był oceniany przez własnych nauczycieli.
Od 2004 r. w zawodówkach (od 2006 w technikach i szkołach policealnych) przeprowadzany jest ogólnopolski – taki sam dla wszystkich – egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta