Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Śledź droższy na Wigilię

07 grudnia 2009 | Ekonomia | PAP EG

Święta Bożego Narodzenia mogą być w tym roku droższe o 3 – 5 proc.

Takie wyliczenia przedstawiła Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Wszystko zależy jednak od tego, jakie potrawy znajdą się na świątecznym stole. Mniej będzie kosztowało przygotowanie barszczu i pierogów z kapustą i grzybami. Wobec cen sprzed roku mąka potaniała bowiem o 10 proc., a o ok. 7 proc. kapusta.

Droższe będą ryby morskie takie jak morszczuk czy mintaj oraz importowane ryby słodkowodne – tilapia czy panga. Więcej o 5 – 6 proc. będą kosztowały śledzie, a łosoś – o 10 proc. Mięso i wędliny średnio będą droższe niż rok temu o 7 proc. Z bakalii – podrożały rodzynki (o 15 proc.) i suszone śliwki, ale za to tańsze są orzechy włoskie, laskowe i migdały.

Brak okładki

Wydanie: 8492

Spis treści
Zamów abonament