Kryzys mocno uderzył w producentów mięsa
W tym roku zbankrutować może kilkadziesiąt firm mięsnych
– Niemal jedna czwarta przedsiębiorstw z branży mięsnej jest w bardzo złej kondycji finansowej. Większość z nich to przedsiębiorstwa małe i średnie – mówi „Rz” Łukasz Wróblewski, dyrektor zarządzający Verdict, spółki zależnej wywiadowni gospodarczej Dun & Bradstreet Poland. Firma szacuje, że w 2010 r. liczba upadłości i likwidacji w branży mięsnej może być o ok. 50 proc. wyższa niż w 2009 r. Tylko w styczniu do sądów trafiły dwa wnioski od firm mięsnych kończących działalność. Wśród nich jest szczecińska spółka Dan Casing Poland.
Z danych zebranych przez Dun & Bradstreet wynika, że w ubiegłym roku zakłady mięsne złożyły 19 wniosków o upadłość, a 17 zdecydowało się na likwidację....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta