Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kryzys mocno uderzył w producentów mięsa

03 lutego 2010 | Ekonomia | Beata Drewnowska
Pogarsza się kondycja polskich firm mięsnych. W bardzo złej jest co czwarty zakład. Powiększa się też grono bankrutów. ∑
źródło: Rzeczpospolita
Pogarsza się kondycja polskich firm mięsnych. W bardzo złej jest co czwarty zakład. Powiększa się też grono bankrutów. ∑

W tym roku zbankrutować może kilkadziesiąt firm mięsnych

– Niemal jedna czwarta przedsiębiorstw z branży mięsnej jest w bardzo złej kondycji finansowej. Większość z nich to przedsiębiorstwa małe i średnie – mówi „Rz” Łukasz Wróblewski, dyrektor zarządzający Verdict, spółki zależnej wywiadowni gospodarczej Dun & Bradstreet Poland. Firma szacuje, że w 2010 r. liczba upadłości i likwidacji w branży mięsnej może być o ok. 50 proc. wyższa niż w 2009 r. Tylko w styczniu do sądów trafiły dwa wnioski od firm mięsnych kończących działalność. Wśród nich jest szczecińska spółka Dan Casing Poland.

Z danych zebranych przez Dun & Bradstreet wynika, że w ubiegłym roku zakłady mięsne złożyły 19 wniosków o upadłość, a 17 zdecydowało się na likwidację....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8539

Spis treści
Zamów abonament