Restauracyjny biznes nabiera przyspieszenia
Pomimo spowolnienia gospodarczego w Polsce przybywa nowych restauracji. Czołowe sieci otworzą ich w 2011 roku nawet dwieście
Najwięksi gracze w branży otworzą w przyszłym roku w sumie nawet 200 lokali – wynika z szacunków „Rzeczpospolitej”. To znacznie więcej niż w 2009 r. Analityków to nie dziwi.
– Konkurencja na rynku restauracyjnym się zaostrza. Ten, kto nie inwestuje w rozwój, ten się cofa. Dlatego firmy istotnie zwiększają swoje budżety rozwojowe – mówi Marcin Stebakow z BDM.
Firm nie zniechęca trudna sytuacja na rynku. Jego wartość w ubiegłym roku spadła o 4 proc., do 18,5 mld zł. Firma badawcza PMR prognozuje na ten rok dalszy spadek na poziomie około 1,5 proc.
Eksperci podkreślają jednak, że dekoniunktura w branży to dobry czas na inwestycje. Powód? Spadają ceny najmu lokali. Jednak spółki, które chcą to...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta