Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Unijny wyrób czekoladopodobny

01 lipca 1996 | Ekonomia | HB

Unijny wyrób czekoladopodobny

Integracja rynku europejskiego wiąże się z ujednoliceniem norm jakościowych, co wprawdzie ułatwia obrót, ale niekoniecznie uszczęśliwia konsumentów, przyzwyczajonych do tradycyjnych wyrobów. Kiedyś Brytyjczycy protestowali przeciwko znormalizowanym prezerwatywom i prostym ogórkom, teraz francuskiego ministra do spraw europejskich nachodzą przedstwiciele ekskluzywnego (jak pisze AFP) Klubu Chrupaczy Czekolady. "Chrupacze" protestują przeciwko wprowadzeniu przepisów Unii Europejskiej, które umożliwiają sprzedawanie jako czekolady produktów wytwarzanych przy użyciu innych niż masło kakaowe (tradycyjnego surowca do produkcji czekolady) tłuszczów roślinnych. Można uznać, że jest to wprawdzie niewielki, ale za to całkiem polski wkład do unijnych przepisów: "wyroby czekoladopodobne" wymyśliliśmy przecież już kilkanaście lat temu.

H. B.

Brak okładki

Wydanie: 793

Spis treści
Zamów abonament