Wojna widziana z garkuchni
Od dziś w kinach „Kucharze historii”. Niebanalny dokument o zbrojnych konfliktach w XX wieku czy film, po którym można mieć zgagę?
Pro: Rafał Świątek - Smakowity gulasz
Reżyser Peter Kerekes postanowił spojrzeć na wojnę od kuchni. Dosłownie!
Stworzył zaskakującą, absurdalnie śmieszną, a przy tym niezwykle gorzką kronikę XX-wiecznych konfliktów. Jak przyrządzić pyszny komiśniak dla tysięcy żołnierzy Wehrmachtu? Ile trzeba zabić kogutów, by powstało coq au vin zaspokajające apetyty francuskich spadochroniarzy polujących na rebeliantów w Algierii? I czy można było przewidzieć wybuch jatki na Bałkanach na podstawie menu czołowych polityków byłej Jugosławii?
Na te i inne kulinarne pytania odpowiadają w filmie głównie wojskowi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta