Prosto z rury
Czym była lwowska rura? Piecem kuchennym z trzema – jak pisał Witold Szolginia w „Tamtym Lwowie” – ważnymi urządzeniami:
„Pierwszym z nich, usytuowanym najniżej, na poziomie podłogi izby kuchennej, była tak zwana grubka. Tę dziwną nazwę, której pochodzenia i źródłosłowu nie udało mi się ustalić, nosiła głęboka wnęka w rodzaju niewielkiego tuneliku o prostokątnym przekroju. Trzymano w niej w celu dosuszania zapas odpowiednio porąbanych polan drewna opałowego (zwykle bukowego) oraz wiązki smolaków, czyli żywicznych szczapek sosnowych na...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta