Sushi z dynią
Jeśli przyjedziemy do Stanisławowa, jesienią może się zdarzyć, że trafimy szczęśliwie na tydzień dyni.
Nawet w restauracji Nadia, dużej i urządzonej w banalnym hotelowym stylu, można wtedy zamówić tradycyjne huculskie dania, jak kasza z dyni i strudel z dyniowym miąższem. Po latach katastrofy gastronomicznej za czasów sowieckich dawna kuchnia Stanisławowa – na którą składały się tradycje polskie, ukraińskie, wiedeńskie, huculskie, wołoskie – znów święci tryumfy. I jak w czasach galicyjskich i polskich przy stanisławowskich ulicach znajdziemy dziesiątki lokali gastronomicznych na każdą kieszeń.
Nadia,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta