Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polski boom na ekożywność

28 października 2011 | Ekonomia | Beata Drewnowska
W Polsce coraz więcej firm spożywczych zdobywa certyfikaty ekologiczne.  Niemal co trzecia z nich zajmuje się przetwarzaniem owoców i warzyw.
źródło: Rzeczpospolita
W Polsce coraz więcej firm spożywczych zdobywa certyfikaty ekologiczne. Niemal co trzecia z nich zajmuje się przetwarzaniem owoców i warzyw.

Na naturalne artykuły spożywcze wydamy w tym roku około 500 milionów złotych. W ciągu kilku lat wartość rynku wzrośnie do 1 mld zł. Przybywa więc firm i gospodarstw produkujących ekologiczną żywność. Na koniec września było ich 24,3 tysiąca

Po trzech kwartałach tego roku produkcją ekologicznej żywności – czyli wytwarzanej wyłącznie z naturalnych surowców oraz posiadającej certyfikat i unijne oznaczenia – w Polsce zajmowały się 324 firmy – podała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Na koniec ubiegłego roku było ich 293, natomiast w porównaniu z 2004 r. ich liczba zwiększyła się niemal sześciokrotnie.

– Firm ekologicznych przybywa, ponieważ widzą, że przetwórnie, które przed nimi weszły na ten rynek,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9068

Wydanie: 9068

Spis treści

Moje podróże

Zamów abonament