Polski boom na ekożywność
Na naturalne artykuły spożywcze wydamy w tym roku około 500 milionów złotych. W ciągu kilku lat wartość rynku wzrośnie do 1 mld zł. Przybywa więc firm i gospodarstw produkujących ekologiczną żywność. Na koniec września było ich 24,3 tysiąca
Po trzech kwartałach tego roku produkcją ekologicznej żywności – czyli wytwarzanej wyłącznie z naturalnych surowców oraz posiadającej certyfikat i unijne oznaczenia – w Polsce zajmowały się 324 firmy – podała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Na koniec ubiegłego roku było ich 293, natomiast w porównaniu z 2004 r. ich liczba zwiększyła się niemal sześciokrotnie.
– Firm ekologicznych przybywa, ponieważ widzą, że przetwórnie, które przed nimi weszły na ten rynek,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta