Wino nie wydłuża życia
Resveratrol zawarty w czerwonym winie wpływa na długowieczność drożdży ale nie ludzi
Roślinna substancja resveratrol została wydzielona w 1939 r. w Japonii z ciemiężycy wielokwiatowej. Odkrycie to nie wzbudziło wówczas żadnego zainteresowania. Sytuacja uległa diametralnej zmianie, gdy stwierdzono jej występowanie w czerwonym winie, ciemnych winogronach, owocach aronii, czarnej porzeczki. Resveratrol okrzyknięty został, zresztą na podstawie rzetelnych badań naukowych, cudownym środkiem niezwykle korzystnie wpływającym na zdrowie.
Lista zalet resveratrolu jest długa: otwiera ją opóźnianie procesu starzenia się komórek, co sprzyja długowieczności. Ta cecha wzbudza szczególne zainteresowanie lekarzy i pacjentów.
Lista zasług...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta