Kryzys zaostrzył apetyt na żywność z Polski
Eksport naszych produktów spożywczych rośnie szybciej, niż sądzili producenci i ekonomiści. Sprzyjają mu rosnące ceny i zaciskanie pasa w UE
– Mamy tak dużo zamówień z zagranicy, że część z nich musimy odrzucać, a na dostawę wędlin nasi kontrahenci czekają nawet pięć tygodni – mówi „Rz" Konrad Pazdan, prezes Konspolu, czołowej firmy drobiarskiej w Polsce.
W kolejce po produkty Konspolu ustawiają się Brytyjczycy, Niemcy i Francuzi. Kryzys sprawił, że konsumenci z tych krajów szukają tańszych produktów, a ceny naszego drobiu są nadal o niemal jedną trzecią niższe od średniej unijnej.
Zdaniem Andrzeja Kalickiego, szefa Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA), poszukiwanie tańszych źródeł zaopatrzenia na kluczowych dla nas...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta