Tradycyjny handel słabnie
Rafał Salomon | Na detalicznym rynku mąki zyskiwać będą dyskonty – mówi prezes GoodMills Polska
Rz: Polska jest liczącym się przetwórcą zbóż w Europie?
Rafał Salomon: Zboża z dużych polskich gospodarstw nie odbiegają od jakości tych pochodzących z Niemiec, będących punktem odniesienia dla całej branży w Europie. Natomiast zakłady przetwórcze wyposażone są w technologie na najwyższym europejskim poziomie. Dzięki temu są w stanie zapatrywać bez problemu największe firmy spożywcze, w tym cukiernicze, które ulokowały się w naszym kraju.
Jednak spada spożycie pieczywa, a w ślad za nim upadają piekarnie, klienci młynów...
Maleje znaczenie małych piekarni, wypiekających tradycyjne pieczywo. Jednocześnie mamy duży postęp technologiczny pozwalający na rozwój produkcji pieczywa mrożonego. Dynamicznie rośnie spożycie wyrobów cukierniczych, ciastek, wafli. Systematycznie rośnie spożycie makaronu. Zwiększa się także...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta