Polski drób podbija stoły w Europie
Rozmowa dla „Rzeczpospolitej” | Michał Koleśnikow , ekonomista Banku BGŻ
W ostatnim czasie spadały ceny trzody chlewnej. Czy ten trend się utrzyma?
Michał Koleśnikow: Rekord cenowy na rynku żywca wieprzowego w Polsce padł w październiku 2012 roku. Jego kilogram kosztował wówczas nieco ponad 6 zł. Od tamtej pory żywiec systematycznie tanieje. W najbliższych tygodniach ceny żywca zaczną znowu rosnąć.
Może paść kolejny rekord?
Być może latem lub jesienią cena żywca przekroczy poziom 7 zł za kg. Prawdopodobieństwo, że tak się stanie, nie jest duże, ale nie da się go wykluczyć. Może je oddalić umocnienie się...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta