Polska żywność bije rekordy za granicą
17,5 mld euro sięgnęła w 2012 r. wartość sprzedaży zagranicznej naszych produktów rolno-spożywczych. W tym roku może przekroczyć 18 mld euro.
W 2012 roku wartość eksportu żywności i towarów rolnych poszła w górę o niemal 15 proc. – szacuje resort rolnictwa. Za wzrost odpowiadają m.in. jabłka, wieprzowina, drób oraz sery i twarogi.
– Zaskakująco dobry wynik eksportu rolno-spożywczego można tłumaczyć tym, że Polska jest nadal w stanie produkować stosunkowo tanio, co nabrało szczególnego znaczenia w czasach spowolnienia gospodarczego – uważa Andrzej Kalicki, dyrektor Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA).
4,2 mld euro wyniosło saldo w handlu rolno-spożywczym w 2012 roku
W pobiciu kolejnego rekordu eksportu naszej żywności nie zdążył przeszkodzić czarny PR. Jej jakość i bezpieczeństwo zakwestionowali w ostatnim czasie m.in. Irlandczycy, Duńczycy i Słowacy.
Stanisław Kalemba,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta