Na szkolenie lub do klienta na terenie Polski
Nowością jest nie tylko podwyższenie stawki diety krajowej, ale też możliwość jej obniżenia w razie zapewnienia niepełnego wyżywienia. Obecnie pracownik może też wnioskować o przyznanie zaliczki na poczet kosztów wyjazdu
Nadal miejscowość rozpoczęcia i zakończenia krajowej podróży służbowej określa pracodawca. Może uznać, że jest to takie miasto lub wieś, które jest miejscem stałego lub czasowego pobytu pracownika (§ 6 rozporządzenia). Ma to na celu ułatwienie organizacji oraz rozliczenia podróży służbowej w sytuacji, gdy zatrudniony przed jej rozpoczęciem nie musi się stawić w siedzibie pracodawcy.
Raz więcej, raz mniej
W przypadku krajowej podróży służbowej główne zmiany dotyczą diet. Poza ich podwyżką z 23 zł do 30 zł (§ 7 ust. 1 rozporządzenia), która wpływa również na wysokość innych świadczeń z tytułu wyjazdów służbowych liczonych w proporcji do diety, wprowadzono bowiem też możliwość zmniejszania diet w przypadku zapewnienia częściowego wyżywienia.
Niezmienna pozostała zasada, że pracownik nie ma prawa do diet, gdy zapewniono mu bezpłatne całodzienne wyżywienie, a także za czas delegowania do miejscowości stałego lub czasowego pobytu.
Proporcja do posiłku...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta