Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Na szkolenie lub do klienta na terenie Polski

01 marca 2013 | Prawo i praktyka | Łukasz Prasołek Agata Lankamer-Prasołek
należności
źródło: Rzeczpospolita
należności

Nowością jest nie tylko podwyższenie stawki diety krajowej, ale też możliwość jej obniżenia w razie zapewnienia niepełnego wyżywienia. Obecnie pracownik może też wnioskować o przyznanie zaliczki na poczet kosztów wyjazdu

Nadal miejscowość rozpoczęcia i zakończenia krajowej podróży służbowej określa pracodawca. Może uznać, że jest to takie miasto lub wieś, które jest miejscem stałego lub czasowego pobytu pracownika (§ 6 rozporządzenia). Ma to na celu ułatwienie organizacji oraz rozliczenia podróży służbowej w sytuacji, gdy zatrudniony przed jej rozpoczęciem nie musi się stawić w siedzibie pracodawcy.

Raz więcej, raz mniej

W przypadku krajowej podróży służbowej główne zmiany dotyczą diet. Poza ich podwyżką z 23 zł do 30 zł (§ 7 ust. 1 rozporządzenia), która wpływa również na wysokość innych świadczeń z tytułu wyjazdów służbowych liczonych w proporcji do diety, wprowadzono bowiem też możliwość zmniejszania diet w przypadku zapewnienia częściowego wyżywienia.

Niezmienna pozostała zasada, że pracownik nie ma prawa do diet, gdy zapewniono mu bezpłatne całodzienne wyżywienie, a także za czas delegowania do miejscowości stałego lub czasowego pobytu.

Proporcja do posiłku...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9475

Wydanie: 9475

Spis treści

Moje Podróże

Zamów abonament