Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Poczuć smak Westeros

04 kwietnia 2014 | Styl życia | Edyta Borkowska
Chelsea Monroe-Cassel Sariann Lehrer uczta lodu i ognia
źródło: Rzeczpospolita
Chelsea Monroe-Cassel Sariann Lehrer uczta lodu i ognia

Książka. Czwarty sezon serialu „Gra o tron" rozpoczyna się już 7 kwietnia. 
W „Uczcie lodu i ognia" historię George'a R. R. Martina poznajemy... 
od kuchni.

Saga George'a R. R. Martina „Pieśń lodu i ognia" jest ucztą dla ducha, Chelsea Monroe-Cassel i Sariann Lehrer postanowiły zadbać o cielesne przyjemności jej fanów. Radzą, czego spróbować przy osłaniającym od północy krainę Westeros wysokim na 700 stóp lodowym murze, a czym posilić się w drodze na południe, ku Królewskiej Przystani. Tam na śniadanie serwują owsiankę, miód, mleko, jajka i chrupiącą smażoną rybę.

W Dorne posiłki są jeszcze bardziej sycące. O poranku częstują tam pierniczkami z jeżynami i orzechami, stekiem z szynki, boczkiem, panierowanymi szpadelkami i gruszkami. Ale najważniejszy jest specjał z cebuli, sera, jajecznicy i palącej papryki. Na kolację podają gołąbki, w których farsz z grzybów i jagnięciny owinięty jest w liście winogron.

Pomysłowi, by wydać książkę kucharską, przyklasnął sam Martin. Pisarz jest smakoszem, o czym – jak przyznaje – świadczą jego centymetry w pasie.

 

 

Wydanie: 9806

Wydanie: 9806

Spis treści

Międzynarodowe Targi Poznańskie

Zamów abonament