Kaszëbskô malëna i inne smaki z północy
Żywność | Pomorze jest bogate w produkty regionalne i tradycyjne. Doczekało się już specjału ze znakiem unijnym.
Beata Drewnowska
W Polsce jest już 37 produktów regionalnych zarejestrowanych przez Komisję Europejską. Jednym z nich jest truskawka kaszubska, zwana po kaszubsku kaszëbskô malëna.
W 2009 r. dostała znak Chronione Oznaczenie Geograficzne. Mogą z niego korzystać owoce wyprodukowane w powiatach kartuskim, kościerskim, bytowskim oraz gminach Przywidz, Wejherowo, Luzino, Szemud, Linia, Łęczyce oraz Cewice.
Co sprawia, że truskawka kaszubska jest wyjątkowa i zasługuje na oznaczenie unijne?
– Region, z którego pochodzą nasze truskawki, to Pojezierze Kaszubskie, gdzie jest jeden z najkrótszych okresów wegetacji. Z uwagi na surowy mikroklimat dojrzewające tam owoce mają bardziej wyrazisty aromat, są po prostu słodsze – podkreślała Edyta Klasa, prezes Kaszubskiego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta