Ustawodawca miał prawo zróżnicować stawki
Do dostawy wyrobów ciastkarskich i świeżych ciastek z datą minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia powyżej 45 dni stosuje się 23 proc. VAT.
Spółka jest producentem różnego rodzaju wyrobów spożywczych. Do swojej oferty produktowej ma zamiar wprowadzić wyroby ciastkarskie i ciastka świeże – odpowiadające pozycji 1905 90 60 nomenklatury scalonej. Data ich ważności będzie przekraczać 45 dni.
Firma zapytała, czy może stosować do tych produktów obniżoną 8-proc. stawkę VAT. Sama uważała, że tak. W jej ocenie system unijny nie różnicuje bowiem wysokości stawek VAT w zależności od klasyfikacji towarów, jako towary „świeże". W tym systemie wszystkie towary klasyfikowane jako towary piekarskie i ciastkarskie powinny zostać objęte obniżonymi stawkami VAT bez względu na datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia. Spółka zaznaczyła także, że system unijny nie różnicuje stawek VAT w zależności od klasyfikacji statystycznej lub celnej towaru. A produkty należące w ocenie konsumentów do tej samej grupy produktowej (np. wyroby piekarskie) powinny być objęte identyczną stawką VAT.
Fiskus nie potwierdził tego stanowiska. Przypomniał, że przepisy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta