W krainie wina, miodu i sera
Ziemia Lubuska nie doczekała się na razie produktu ze znakiem unijnym. Ale kandydatów jej nie brakuje.
– Ziemia Lubuska słynie nie tylko z licznych atrakcji turystycznych, ale także specjałów, które podbijają serca i podniebienia mieszkańców regionu oraz gości z Polski i z zagranicy – mówi Elżbieta Anna Polak, marszałek województwa lubuskiego. – Różnorodność jej kulinarnego dziedzictwa odzwierciedla Lista Produktów Tradycyjnych – dodaje.
Prowadzi ją Ministerstwo Rolnictwa i do tej pory doczekała się nieco ponad 1,5 tys. wpisów. Na województwo lubuskie przypadają 44 z nich. Pierwsze miejsce, z 205 produktami, zajmuje Podkarpacie.
– Lista Produktów Tradycyjnych w ciągu ostatnich kilku lat znacznie się powiększyła, co zdecydowanie wpływa na wzrost zainteresowania nimi w kręgu lokalnych producentów – wyjaśnia Elżbieta Anna Polak. – Na wpis na nią oczekuje kilka kolejnych wniosków z naszego województwa. Prowadzone są również prace nad następnymi.
Kresowe smaki
Ziemia Lubuska uznawana jest za zagłębie winiarstwa. To właśnie wino...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta