Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jedzenie ma wyjść Polakom na zdrowie

05 lutego 2016 | Ekonomia
Jesteśmy wciąż poza europejską czołówką
źródło: Rzeczpospolita
Jesteśmy wciąż poza europejską czołówką
Znak RPŻP może sie pojawić na produktach spożywczych już w 2016 roku.
źródło: Rzeczpospolita
Znak RPŻP może sie pojawić na produktach spożywczych już w 2016 roku.

Możemy być pierwszym krajem znakującym produkty prozdrowotne.

Beata Drewnowska

– Znak „Produkt Prozdrowotny RPŻP" został już zgłoszony w Urzędzie Patentowym – mówi „Rzeczpospolitej" Adam Bogacz, przewodniczący Rady Promocji Żywności Prozdrowotnej (RPŻP), pomysłodawcy oznaczania żywności pozytywnie wpływającej na zdrowie. – Istnieją szanse, że zaczniemy go przyznawać firmom od połowy tego roku. Jeżeli tak się stanie, Polska będzie pierwszym krajem certyfikującym żywność prozdrowotną – dodaje.

Prace nad definicją żywności prozdrowotnej i zasadami przyznawania znaku są już zaawansowane. RPŻP, do której należą naukowcy zajmujący się żywnością i żywieniem, współpracuje w tym zakresie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym.Tempo prac nad certyfikatem powinno przyspieszyć, gdy minister rolnictwa reaktywuje Radę Gospodarki Żywnościowej (RPŻP jest jej członkiem).

– Nie chcemy ograniczać znaku do żadnej grupy...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10362

Wydanie: 10362

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament