Jedzenie ma wyjść Polakom na zdrowie
Możemy być pierwszym krajem znakującym produkty prozdrowotne.
Beata Drewnowska
– Znak „Produkt Prozdrowotny RPŻP" został już zgłoszony w Urzędzie Patentowym – mówi „Rzeczpospolitej" Adam Bogacz, przewodniczący Rady Promocji Żywności Prozdrowotnej (RPŻP), pomysłodawcy oznaczania żywności pozytywnie wpływającej na zdrowie. – Istnieją szanse, że zaczniemy go przyznawać firmom od połowy tego roku. Jeżeli tak się stanie, Polska będzie pierwszym krajem certyfikującym żywność prozdrowotną – dodaje.
Prace nad definicją żywności prozdrowotnej i zasadami przyznawania znaku są już zaawansowane. RPŻP, do której należą naukowcy zajmujący się żywnością i żywieniem, współpracuje w tym zakresie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym.Tempo prac nad certyfikatem powinno przyspieszyć, gdy minister rolnictwa reaktywuje Radę Gospodarki Żywnościowej (RPŻP jest jej członkiem).
– Nie chcemy ograniczać znaku do żadnej grupy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta