Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kółko kiperów kawy

05 lutego 2016 | Nauka | Łukasz Kaniewski
Próbnik powstał we współpracy z 70 zawodowymi kiperami
źródło: SCAA
Próbnik powstał we współpracy z 70 zawodowymi kiperami

Uwaga, kawosze: ukazała się nowa wersja słynnego próbnika smaków.

Amerykańskie stowarzyszenie SCAA (Specialty Coffee Association of America) opublikowało właśnie unowocześnioną wersję swojego próbnika. Zmiany polegają przede wszystkim na wprowadzeniu mniej branżowego, a bardziej potocznego nazewnictwa, dzięki czemu każdy może się kołem smaków posługiwać. Na przykład: na starym próbniku mieliśmy aromat wyszczególniony jako Rio, który oznaczał, że ziarna, zbyt mocno sfermentowane, trochę trącą jodyną. Tę cechę miewają czasem kawy z Rio de Janeiro i tylko fachowcy mogą tę aluzję zrozumieć. Na nowym próbniku smak ten nazwano po prostu aptecznym (medicinal)....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10362

Wydanie: 10362

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament