Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Koncentracja poprawiłaby konkurencyjność

16 listopada 2016 | Ekonomia
autor zdjęcia: Piotr Waniorek
źródło: zelaznastudio.pl

Rz: W Polsce rynek mleka zdominowany jest przez spółdzielnie mleczarskie należące do rolników. Dlaczego?

Waldemar Broś: Spółdzielczość rolnicza w Polsce ma ponad 100-letnią tradycję. Jednak tylko w przypadku mleczarstwa przetrwała ona na tak dużą skalę. Do spółdzielni należy 75–80 proc. rynku mleka, a udziały te są nawet większe niż tuż po 1989 r., gdy do Polski wszedł obcy kapitał. Stało się tak, ponieważ dla wielu zagranicznych firm barierą dla rozwijania biznesu w naszym kraju okazało się duże rozdrobnienie produkcji.

Czy tak silna pozycja spółdzielni mleczarskich jest do utrzymania?

Kryzys, który zaczął się w branży pod koniec 2014 roku po raz kolejny udowodnił, że na dziś nie ma lepszej i bezpieczniejszej formy działalności dla producentów mleka niż spółdzielczość. Gwarantuje ona bowiem bezpieczny zbyt na tak...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10600

Wydanie: 10600

Spis treści
Zamów abonament