Niemodliński karp czeka na święta
Choć Opolskie jest najmniejszym regionem w kraju, to zajmuje piąte miejsce w produkcji ryby podawanej w Wigilię.
Zakończył się tegoroczny odłów karpia handlowego. Teraz ryby w specjalnych basenach z natlenioną wodą czekają na odbiorców.
– Szczyt sprzedaży nastąpi między 15 a 20 grudnia –mówi Marek Adamus, dyrektor Gospodarstwa Rybackiego Lasów Państwowych w Niemodlinie.
Tradycja od XVI wieku
Ma ono 700 hektarów stawów leśnych, a karpie stąd trafiły na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
– Historia hodowli karpia na naszym terenie sięga XVI wieku, to jedne z najstarszych obiektów tego typu w Polsce – tłumaczy dyr. Adamus.
W jego gospodarstwie odłowy karpia zakończyły się 20 listopada. Podobnie jak w innych stawach hodowlanych.
– Odłowy tej ryby odbywają się w większości gospodarstw w październiku i listopadzie, co wynika z okresu świątecznego oraz faktu, że karp jest rybą zmiennocieplną i jest to dla niego najbardziej korzystny okres – tłumaczy Aleksandra Czerkawska, dyrektor biura Rybackiej Lokalnej Grupy Działania „Opolszczyzna", która skupia blisko 30 lokalnych producentów ryb.
Jak opowiada dyrektor Czerkawska, odłowy karpia odbywają się metodą...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta