Kieliszek jak dzieło sztuki
Po niemal 100 latach wraca złota era koktajli. W sam raz na karnawał.
W wielu miastach Polski nieomal jak grzyby po deszczu wyrastają koktajlbary. Czasami towarzyszą restauracji, czasami są samoistnymi barami. Znowu barmani tworzą własne tynktury, bawią się starymi recepturami i smakami z całego świata. Podobnie jak kucharze, pochylają się nad sezonowością i lokalnością produktów.
Skąd się wzięły koktajle? Legenda mówi, że po walce kogutów, kiedy właściciel zwycięskiego ptaka chciał zaprosić wszystkich do baru, okazało się, że nie ma wystarczającej ilości jednego alkoholu....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta