Małopolska wieś czeka na prawdziwych smakoszy
Miody, jarzębina, konfitury, a może wędzony pstrąg. Takie potrawy można znaleźć na szlaku „Wieś dla smakoszy".
Małopolska Organizacja Turystyczna zakończyła pierwszy etap wyboru obiektów do projektu „Wieś dla smakoszy". Projekt ma na celu wyłonienie i promocję miejsc atrakcyjnych dla turystów, promujących dziedzictwo kulinarne Małopolski. Efektem będzie publikacja prezentujące wybrane obiekty.
W ścisłej czołówce konkursu znalazła się Amigówka z miejscowości Mietniów koło Wieliczki. Jak opisują organizatorzy konkursu, to „klimatyczny drewniany dom na Pogórzu Wielickim w otoczeniu ogrodu, łąk i lasu z wiejską altaną, kominkiem i tarasem". Można tam posmakować miodów bzowych, jarzębiny w swojskim syropie i lokalnych serów, konfitury z płatków róży, galaretki z kwiatu czarnego bzu, wina i cydru z Winnicy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta