Wakacyjny biznes z tymi samymi obowiązkami co całoroczny
Maja Fabrowska, doradca podatkowy, konsultant podatkowy w Dziale Doradztwa Podatkowego BDO
Rz: Z jakimi obciążeniami muszą się liczyć osoby prowadzące np. nad morzem sezonową gastronomię?
Maja Fabrowska: Prowadzenie tzw. małej gastronomi w okresie wakacyjnym łączy się z wieloma obowiązkami prawnymi takimi jak rejestracja firmy w CEiDG, jeśli zakładamy działalność jednoosobową lub spółkę cywilną. Są także obowiązki formalne, np. konieczność uzyskania koncesji na sprzedaż alkoholu, rejestracja w ewidencji prowadzonej przez wójta czy np. obowiązki sanitarne i przeciwpożarowe.
A obowiązki...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta