Złe odżywianie osłabia pracę mózgu
Uboga dieta w okresie dojrzewania skutkuje znaczną utratą sprawności intelektu i niezawodności pamięci w wieku dorosłym.
Zespół francuskich biochemików pod kierownictwem dr. Oliviera Manzoniego opublikował w prestiżowym magazynie „The Journal of Neuroscience" wyniki badań nad zależnościami między aktywnością mózgu w wieku dorosłym i sposobem żywienia w okresie dojrzewania. Naukowcy karmili młode myszy produktami pozbawionymi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (n-3 PUFA).
Eksperyment dowiódł, że odpowiednie odżywianie w okresie dojrzewania jest...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta