Eksporterzy żywności chcą większego wsparcia
Przedstawiciele firm spożywczych uważają, że rząd w większym stopniu powinien zaangażować się we wspieranie ich zagranicznej ekspansji.
Polska wyeksportowała w ubiegłym roku żywność wartą 25 mld euro. To najwięcej od wejścia do UE. Głównym odbiorcą pozostaje Unia, ale tu rozwój ma swoje granice. Tymczasem Afryka dziś odpowiada jedynie za 2 proc. eksportu naszej żywności, choć jej apetyt wydaje się nieograniczony. Afrykańscy odbiorcy na potęgę kupują np. polskie serwatki czy kurczaki. Producenci żywności podczas Polish Food Export Forum podkreślali jednak, że bez wsparcia państwa eksport się nie rozwinie i domagali się większych wysiłków polskiej dyplomacji i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta