Biały symbol województwa
produkty regionalne | W tworzonych przez Komisję Europejską rejestrach chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych, a także gwarantowanych tradycyjnych specjalności jest już 39 polskich produktów. Jacek Łakomy
W połowie lipca dołączyła do nich kiełbasa biała parzona wielkopolska. To piąty produkt, o którego rejestrację na unijnych listach ubiegały się podmioty z Wielkopolski.
– Mamy nowy, tym razem mięsny symbol Wielkopolski i Poznania. Starania o wpisanie naszego regionalnego specjału trwały od wielu lat. Wiosną tego roku wniosek złożony przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą (WIR) w Poznaniu został pozytywnie zaopiniowany, ale procedury unijne potrzebują czasu. Zanim oficjalnie dokonany zostanie wpis nowego produktu na listę, inne kraje członkowskie mogą wnieść zastrzeżenia. Wymagany czas minął i decyzja Komisji Europejskiej jest prawomocna – informuje Marzena Rutkowska-Kalisz, rzecznik prasowy WIR.
Zanim kiełbasa zyskała unijną ochronę, przez dziesięć lat figurowała w zestawieniu produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w którym obecnie jest ponad 90 reprezentantów Wielkopolski, co – pod względem ich liczebności – sytuuje województwo w środku krajowej stawki. Niemal wszystkie wielkopolskie produkty, które uzyskały europejską ochronę, wcześniej znalazły się na liście...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta