„Kaloryfer” schłodzi nas w upał
Innowacje | Bistro „Przewaga" od dwóch miesięcy testuje wytworzone w laboratorium badawczym Fortum chłodzenie z sieci. W przyszłym roku fiński koncern może zyskać komercyjnego klienta. Aneta Wieczerzak-Krusińska
Zarówno kantyna, jak też instalacje przetwarzające ciepło w wodę lodową znajdują się we wrocławskim biurowcu Zita – pierwszym z pięciu w ramach powstającego kompleksu Promenady Business Park. Jednym z najemców jest tam Fortum Heat and Power Polska – dystrybutor ciepła m.in. w stolicy Dolnego Śląska.
Zwiększyć efektywność
Biura Fortum na razie wyposażone są jednak w tradycyjną klimatyzację. – Decyzję o stworzeniu laboratorium podjęliśmy już po wprowadzeniu się do tego budynku – tłumaczy Piotr Kuzdra, project manager Fortum. – Zbiegło się to z uruchamianiem restauracji w biurowcu. Wykorzystaliśmy moment i poprosiliśmy o zgodę na podpięcie instalacji do pomieszczenia – dodaje Kuzdra.
Fortum pokrył koszty inwestycji i „za symboliczną złotówkę" dostarcza chłód z sieci. W zamian...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta