Marnujemy coraz mniej jedzenia
Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Rzeczpospolita: Tylko w czterech europejskich krajach marnuje się więcej żywności niż w Polsce. Dlaczego Polacy wyrzucają tyle jedzenia?
Marek Borowski: Badania, w których Polska jest w czołówce państw marnujących najwięcej żywności, pochodzą z 2006 roku. Podejrzewam, że obecnie wyrzucamy zdecydowanie mniej jedzenia niż jeszcze dziesięć lat temu. Szacunkowo to około 3 mln ton produktów spożywczych, czyli i tak bardzo dużo....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta