Wigilia z drogim masłem
Koszt samodzielnego przygotowania rodzinnej kolacji będzie o 4 proc. wyższy niż przed rokiem. Niektóre kategorie żywności w ciągu roku podrożały nawet o kilkadziesiąt procent.
piotr mazurkiewicz
Święta to okres specjalny, większość konsumentów zrobi zaplanowane zakupy, nawet jeśli oznaczać to będzie większy uszczerbek dla portfela. Tym bardziej że po latach deflacji w tym roku w grudniu po raz pierwszy zetknąć się można z cenami wyższymi niż przed rokiem. Z danych Banku BGŻ BNP Paribas wynika, że w grudniu ceny żywności w Polsce będą o 4,5 proc. wyższe niż przed rokiem.
To średni wynik, w poszczególnych kategoriach widać znacznie wyższe skoki.
Za co zapłacimy więcej
Do tego mocno drożeją tradycyjnie świąteczne kategorie – jaja w sklepach mogą kosztować o 20–25 proc. więcej niż w grudniu 2016 r. O ponad 10 proc. droższe są też owoce, z kolei warzywa – o 3,5 proc.
O blisko 20 proc. droższe niż rok wcześniej będą przede wszystkim oleje i tłuszcze. W tej kategorii żywności wyróżnia się masło, które będzie kosztowało o 30–35 proc. więcej niż w grudniu 2016 r. Ceny pieczywa będą o ok. 3 proc. wyższe.
Z corocznego badania cen „Wigilijny koszyk »Rzeczpospolitej«" wynika, że w tym roku koszt samodzielnego przygotowania kolacji dla czteroosobowej rodziny wyniesie 96 zł, niemal 4 proc. więcej niż rok temu. To koszt samych podstawowych składników, bez półproduktów i dań gotowych oraz...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta