Eksport polskiej żywności bije rekordy
handel | Produkty spożywcze o wartości nawet 27,5 mld euro wysłaliśmy za granicę w 2017 r. To rekord, a zapowiada się kolejny. Na liście eksportowych przebojów tradycyjnie króluje mięso, ale i... papierosy. Aleksandra ptak
Dobre dane o kondycji polskich eksporterów żywności dochodziły od dawna, ale informacje Eurostatu pokazują to czarno na białym. Z jego wstępnych danych wynika, że w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2017 r. Polska sprzedała za granicę żywność o wartości ok. 20 mld euro, czyli aż o 13 proc. więcej niż rok wcześniej. To zaś daje podstawy do optymizmu i podniesienia szacunków za cały rok.
– W zależności od sprzedaży w czwartym kwartale wartość eksportu żywności może osiągnąć od 26,7 do 27,5 mld euro – mówi „Rzeczpospolitej" Grzegorz Rykaczewski, analityk rynków rolnych banku BZ WBK. Dodaje, że w bieżącym roku możemy zanotować kolejny rekord, nawet jeśli dynamika wzrostu zwolni.
Mięso, mleko, papierosy
Jak wylicza analityk, najważniejszymi produktami sprzedawanymi za granicę w ciągu trzech kwartałów 2017 r. było mięso, produkty tytoniowe oraz przetwory mleczarskie. – Ich łączny udział w eksporcie żywności ogółem przekroczył w tym okresie 31 proc. – zauważa Rykaczewski.
Tak duży wzrost eksportu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta