Warto stawiać na oleje roślinne
Dieta | Pozytywnie na nasze zdrowie wpływają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe Materiał przygotowany we współpracy z ZT Kruszwica SA
Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co i ile jemy, czytamy etykiety produktów, żyjemy aktywnie. Funkcjonując w pośpiechu, często decydujemy o wyborze produktów tylko na podstawie stereotypowego myślenia lub opinii anonimowych internautów. Tymczasem warto się kierować wiedzą autorytetów naukowych i twardymi danymi pochodzącymi z wiarygodnych badań. Pamiętajmy, że długość życia systematycznie się wydłuża i właściwe nawyki żywieniowe zaprocentują zdrowiem na długie lata.
Rekomendacje Instytutu Żywności i Żywienia* na pierwszym miejscu wymieniają aktywność fizyczną jako element zdrowego stylu życia; każdy z nas powinien na to poświęcać codziennie przynajmniej 30–45 minut. Kolejne zalecenia dotyczą odpowiedniej diety. Jej podstawą powinny być warzywa, a w mniejszej ilości także owoce. Poza tym Instytut zwraca uwagę na spożywane tłuszcze. W zdrowej diecie polecane są chude gatunki i części mięsa, a także płynne oleje roślinne. Powinny one zastąpić tłuszcze zwierzęce. Zgodnie z tą ideą teraz wytwarza się przede wszystkim miękkie margaryny kubkowe, które mogą zawierać nawet 80 proc. płynnych olejów roślinnych. Idąc dalej, współczesne margaryny stawia się w tym miejscu na równi z olejami roślinnymi. Jeśli zatem chodzi o smarowanie pieczywa, to margaryny kubkowe są produktem najbliższym rekomendacjom IŻŻ.
Zalecenia dla populacji polskiej** wskazują, że...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta