Przepis na barszcz bez ochrony
Receptury kulinarne i zdjęcia potraw są nagminnie podkradane w internecie. Prawo autorskie traktuje je po macoszemu.
Gotowanie jest modne. Kucharze mają status gwiazd, a celebryci pichcą w programach śniadaniowych. Okazuje się, że przepisy kulinarne i zdjęcia potraw nierzadko trafiają na wokandę sądową. Z reguły jednak spierający się dochodzą do porozumienia.
Pożyczanie pomysłów
– Jeżeli kucharz w restauracji z gwiazdką Michelina poświęca pół roku na stworzenie przepisu, a potem ktoś wiernie kopiuje jego recepturę, to jest to karygodne – mówi Pascal Brodnicki, kucharz, prezenter telewizyjny, autor książek kucharskich. – Ale nie mam nic przeciwko inspiracji. Wręcz zachęcam do tego na moim kanale na YouTube. Każdy może zainspirować się moim przepisem, modyfikować go i czerpać radość z gotowania – zapewnia Pascal Brodnicki.
Ale dla wielu prowadzących blogi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta