Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Przepis na barszcz bez ochrony

10 grudnia 2019 | Prawo co dnia | Renata Krupa-Dąbrowska
Przepisy kulinarne są często przedmiotem sporów w internecie
źródło: Shutterstock
Przepisy kulinarne są często przedmiotem sporów w internecie

Receptury kulinarne i zdjęcia potraw są nagminnie podkradane w internecie. Prawo autorskie traktuje je po macoszemu.

 

Gotowanie jest modne. Kucharze mają status gwiazd, a celebryci pichcą w programach śniadaniowych. Okazuje się, że przepisy kulinarne i zdjęcia potraw nierzadko trafiają na wokandę sądową. Z reguły jednak spierający się dochodzą do porozumienia.

Pożyczanie pomysłów

– Jeżeli kucharz w restauracji z gwiazdką Michelina poświęca pół roku na stworzenie przepisu, a potem ktoś wiernie kopiuje jego recepturę, to jest to karygodne – mówi Pascal Brodnicki, kucharz, prezenter telewizyjny, autor książek kucharskich. – Ale nie mam nic przeciwko inspiracji. Wręcz zachęcam do tego na moim kanale na YouTube. Każdy może zainspirować się moim przepisem, modyfikować go i czerpać radość z gotowania – zapewnia Pascal Brodnicki.

Ale dla wielu prowadzących blogi...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum to wszystkie treści publikowane w "Rzeczpospolitej" od 1993 roku.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej" na miesiąc z rabatem 50%!

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11530

Wydanie: 11530

Spis treści

Reklama

Komunikaty

Nieprzypisane

Zamów abonament