Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Przepis na barszcz bez ochrony

10 grudnia 2019 | Prawo co dnia | Renata Krupa-Dąbrowska
Przepisy kulinarne są często przedmiotem sporów w internecie
źródło: Shutterstock
Przepisy kulinarne są często przedmiotem sporów w internecie

Receptury kulinarne i zdjęcia potraw są nagminnie podkradane w internecie. Prawo autorskie traktuje je po macoszemu.

 

Gotowanie jest modne. Kucharze mają status gwiazd, a celebryci pichcą w programach śniadaniowych. Okazuje się, że przepisy kulinarne i zdjęcia potraw nierzadko trafiają na wokandę sądową. Z reguły jednak spierający się dochodzą do porozumienia.

Pożyczanie pomysłów

– Jeżeli kucharz w restauracji z gwiazdką Michelina poświęca pół roku na stworzenie przepisu, a potem ktoś wiernie kopiuje jego recepturę, to jest to karygodne – mówi Pascal Brodnicki, kucharz, prezenter telewizyjny, autor książek kucharskich. – Ale nie mam nic przeciwko inspiracji. Wręcz zachęcam do tego na moim kanale na YouTube. Każdy może zainspirować się moim przepisem, modyfikować go i czerpać radość z gotowania – zapewnia Pascal Brodnicki.

Ale dla wielu prowadzących blogi...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11530

Wydanie: 11530

Spis treści

Reklama

Komunikaty

Nieprzypisane

Zamów abonament