Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Latem ceny wieprzowiny mogą pobić swój historyczny rekord

13 lutego 2020 | Ekonomia i rynek
źródło: Rzeczpospolita

Choroby nadal rozdają karty na rynku mięsa. Do afrykańskiego pomoru świń dołączyła w tym roku grypa ptaków, 
która zamknęła przed eksporterami rynki pozaunijne, ale wewnątrz UE utrzymuje się popyt na polskie wyroby. aleksandra ptak-iglewska

 

Na ceny żywności w Polsce wpływ ma nie tylko lokalna polityka, ale i globalne kłopoty. Koronawirus zamyka chińskie restauracje i fabryki, pożary w Australii niszczą uprawy, a rodzimy ASF wciąż zamyka nam rynki.

Cukier drożeje

W 30. już edycji prognoz cen surowców rolnych analitycy rynków rolnych z banku BNP Paribas, Credit Agricole, ING BSK, PKO BP oraz Santander przewidują, jak zachowają się ceny surowców rolnych w Polsce w ciągu następnego kwartału i roku.

Żywność drożeje na całym świecie, co potwierdza wzrost indeksu Światowej Organizacji Żywności, tzw. Indeks FAO, który – według analityków – wzrośnie do kwietnia o kolejne dwa punkty. Na rodzimym rynku w najbliższym kwartale będzie drożeć głównie zboże oraz cukier. Co do mięsa, to wciąż wielka niewiadoma, ale z szansą na bardzo silne wzrosty. Jak przewidują analitycy, na koniec kwietnia najmocniej, bo nawet o 7,2 proc., może wzrosnąć w skupach cena kukurydzy, zaraz za nią są wzrosty cen pszenicy – o 3 proc., oraz rzepaku – o 2,2 proc. – Wysoki popyt zagraniczny, przy...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum to wszystkie treści publikowane w "Rzeczpospolitej" od 1993 roku.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11582

Wydanie: 11582

Spis treści

Komunikaty

Nieprzypisane

Zamów abonament