Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Rosną sieci restauracji bez lokali

05 sierpnia 2020 | Ekonomia i rynek | Aleksandra Ptak-Iglewska
źródło: Rzeczpospolita

Koronawirus przyspieszył rozwój handlu i usług w internecie. Dotyczy to również rozwoju sieci wirtualnych restauracji.

 

Epidemia koronawirusa przyspieszyła rozwój rynku dowozu żywności. Startup Rebel Tang postanowił włączyć się w ten trend, uruchamiając restauracje bez własnych lokali. Oferuje cztery różne menu, wykorzystując kuchnie oraz wolne moce produkcyjne zewnętrznych restauracji – i rozwija się błyskawicznie. Projekt Rebel Tang ruszył w oparciu o współpracę z sieciami Bierhalle i wykorzystanie ich zaplecza kuchennego. Do firmy zgłaszają się jednak kolejne restauracje, a startup wkrótce ma zacząć współpracę na zasadzie franczyzy z zewnętrznymi lokalami.

Wolne moce produkcyjne

– To banalnie prosty pomysł, nie otwieramy nowych restauracji, a dajemy istniejącym nową ofertę – mówi Stanisław Magdij, współzałożyciel Rebel Tang. – Bez wielkich inwestycji uzupełniamy format, w którym restauracje już dziś funkcjonują. Zarządzam siecią restauracji, więc jest to dla nas naturalne zaplecze technologiczne i intelektualne, bo korzystam z moich szefów kuchni...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11728

Wydanie: 11728

Spis treści

Nieprzypisane

Zamów abonament