Schabowy drożeje i coraz częściej jest z importu
Wzrost cen skupu produktów rolnych szokuje. W marcu, w porównaniu z lutym, były one wyższe o 15,9 proc., a w ciągu roku wzrosły o 35,9 proc. Trzoda chlewna podrożała w samym marcu o 49,2 proc.
To, co dzieje się z cenami skupu podstawowych produktów rolnych, może przyprawić obserwatorów o lekkie migotanie przedsionków. Z danych za marzec, które w czwartek podał Główny Urząd Statystyczny, wynika, że wzrost roczny liczony jest w grubych dziesiątkach procent. W samym marcu w skupie najwięcej podrożała trzoda chlewna, o niemal połowę. Co się dzieje?
Świńska katastrofa
Odpowiedź przynosi świeży raport na temat sytuacji na naszym rynku trzody chlewnej, przygotowany przez Gobarto, jedną z największych polskich firm działających w branży mięsnej. Gobarto pokusiła się o analizę danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa: pokazują one, że pogłowie trzody chlewnej w Polsce cały czas szybko maleje i wynosi wynosi dziś 9,79 mln sztuk. Tymczasem jeszcze na początku roku sięgało 10,14 mln sztuk. W ciągu kwartału liczba świń spadła więc o 355 tys., czyli o 3,5 proc. Każdego dnia pogłowie spadało więc średnio o 4,6 tys. sztuk. Dziś jest o prawie połowę niższe niż 20 lat temu.
Cały czas szybko spada też liczba stad trzody chlewnej. Na koniec marca w Polsce zarejestrowanych było 66,2 tys. stad. Oznacza to, że na przestrzeni ostatnich trzech miesięcy ich liczba zmniejszyła się o 5,7 proc. Dziennie ubywało średnio 51 stad. – Przy utrzymaniu tego trendu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta